Азиатските индекси се насочват към най-голямото си дневно понижение от близо седмица насам, след като данните за промишлената активност в Китай се оказаха под средните очаквания на анализаторите.

Данните добавиха към опасенията за слабостта на втората най-голяма световна икономика. В подобна среда инвеститорите потърсиха „спасителните активи“, като избягваха по-рисковите.

Индексът MSCI Asia-Pacific загуби 2.5% от стойността си, като на отрицателна територия с понижения от над 1% се очаква да отворят и основните европейски индекси.

Фючърсите на широкия S&P 500 също загубиха 1% от стойността си, след като вчера той се прости с 1.2%.

Сред най-засегнатите индекси бяха китайските, като загубите им превишиха границата от 2%. С 2% се понижи основният австралийски индекс, докато южнокорейският Kospi намали стойността си с 1.5%. Японският пазар почива днес.

„Индустриалният сектор в Китай продължава да буди притеснения, като налице са индикации, че той все още не се е възстановил. Това до голяма степен се потвърди и от решението на Фед от миналата седмица да не повиши лихвите, до голяма степен визирайки рисковете, свързани с Китай“, според Тай Хуи, главен пазарен стратег в JP Morgan Asset Management в Хонконг, цитиран от СNBC.

Активността в промишления сектор в Китай не успя да се възстанови през септември, каквито бяха очакванията, а вместо това се понижи за седми пореден месец до най-ниското си ниво от шест и половина години насам, според данните.

Загубите на фондовите пазари накараха инвеститорите да потърсят сигурност в държавните облигации. Лихвите по двегодишните щатски облигации се понижиха до 0.68%, или най-ниското им ниво от две седмици насам.

Спредът между 10-годишните и 2-годишните щатски облигации се стесни до 146 базисни пункта спрямо 176 пункта в началото на юли.

Петролът отбеляза лек ръст, като брентът добави 0.3% към стойността си до 48.74 долара за барел с доставка през октомври.