Организацията и подготовката за прегледа на банковите активи и стрес тестовете на 28-те банки у нас обсъдиха в понеделник шефовете на БНБ и изпълнителни директори на банки, членуващи в асоциацията им, съобщиха от БНБ.

Пред банкерите, управителят Димитър Радев и подуправителите Димитър Костов и Калин Христов са представили план-графика за организация на двете събития. На срещата, гуверньорът уверил банкерите, че стрес тестовете ще се проведат по методологията, използвана от ЕЦБ, съобщиха участници в нея.

Радев посочил, че на обявения конкурс за консултант, оферти за оценител подадоха три международни консултантски компании - Oliver Wyman, Mazars и ”Делойт България”. До два месеца централната банка трябва да обяви кой е победителят.

Друга ключова тема на разговорите били законовите промени за възстановяване и преструктуриране на кредитни институции. Според банкери ставало дума за вероятно преструктуриране на банки догодина.

Преди дни, подуправителят на централната банка Калин Христов обяви пред Reuters, че през 2016 г. очаква консолидация на сектора чрез сливания и придобивания. Той прогнозира, че трезори с над 5% ще се окажат особено атрактивни за инвеститорите. Преди няколко месеца, Пощенска банка придоби клоновете на Алфабанк.

Оценката на активите трябва да приключи до края на август 2016 г. След това ще бъдат анализирани резултатите и ще се набележат съответни мерки, ако се установи недостиг в капитала на отделни банки.