Опционният пазар залага за голямо движение на широкия индекс S&P 500 през тази седмица, коментират специалисти от щатската инвестиционна банка Goldman Sachs.

Голяма позиция „страдъл“, стратегия известна с това, че залага на значително изменение нагоре, или надолу, е била регистрирана на опционните пазари. Тя залага на изменение за широкия индекс от 2.4% през тази седмица, като опциите изтичат в петък.

Позицията е била разкрита, когато индексът на сините чипове S&P 500 е бил при нива от 1 931 пункта. За да е печеливша показателят трябва да приключи под 1885 пункта в петък, или да се повиши над 1 978 пункта до края на седмицата.

До този момент позицията се развива добре, след като индексът на сините чипове завърши вчерашния ден при нива от 1 881 пункта.

До края на седмицата ще бъдат изнесени ключови данни за щатската икономика, сред които индексът на промишлената активност, както и данните за заетостта и безработицата за изминалия месец.

Средните очаквания на инвеститорите са за 197 000 нови работни места през изминалия месец. Резултат над посочения най-вероятно ще засили спекулациите за повишение на лихвите на някои от следващите заседания на Фед до края на годината.

„Цената на страдъла е по-ниска от средната в размер на 4.7% през август, но в същото време очакваното изменение на индекса от 2.4%, е 1.7 пъти по-високо от средната му промяна в седмица, в която излизат данните за заетостта и безработицата“, коментира Крег Грегъри от щатската инвестиционна банка.