Наблюдаваният спад на широкия щатски индекс S&P 500 все още е в графата корекция. От върха си на 21 май до дъното на 25 август индексът се понижи с 12.4%. Той е едва на 8.9% от върха си през май в момента. Казано по друг начин, индексът все още е във фаза на корекция.

За мечи пазар може да се говори едва, когато индексът се понижи с повече от 20% от върха си.

В историята на търговия на индекса от Втората световна война насам пазарът е ставал свидетел на 20 корекции, както и 19 мечи пазари. Или мечи пазар се е появявал веднъж на всеки четири и половина години.

По време на „мечи пазари“ индексът S&P 500 се е понишавал средно с 36.9% от пика си, като те са продължавали малко над 11 месеца.

Инвеститорите насочили своите средства към пазара в най-неподходящия момент, или по време на пазарния пик е трябвало да чакат средно три години и половина за да възстановят загубите си.

Търпението обаче се възнаграждава. Инвеститорите изчакали пет години след началото на мечия пазар са регистрирали възвръщаемост от 25.1%.

Не всички мечи пазари са еднакви обаче. Някои са много слабо изразени, като например, спадът на широкия индекс от 20.5% през 1966 година. Спадът на индекса от 19.4% през 2011 година също внася спорове сред специалистите дали трябва да се отнесе към мечите пазари или не.

В същото време сривът от 1929 година е бил толкова голям, че специалистите спорят дали да се говори за един мечи пазар приключил до 1932 година, или за серия от няколко мечи пазара.