Плъзгащите стълби като част от висок библиотечен шкаф в запрашена библиотека са старо клише. Необичайно високите лавиците у дома може да се окажат хитър начин за съхраняване на вещи и оползотворяване на пространства.

Хвърлете поглед на тези любопитни съвременни решения, включващи плъзгащи се стълби. Идеята определено е като възраждащ се от пепелта феникс.

Когато семейство Цирмерман най-накрая се установява в Сиатъл, Вашингтон, в края на 1990-те, те купуват имот от 335 кв. метра, построен през 20-те години на 20 век. С цел да разполагат с максимално пространство без да навреждат на околната природа, семейството наема местна строителна фирма – Ninebark, за да създаде отделни жилищни зони.

Цимерман обаче имат и друга цел, да сътворят новия си дом по подобие на предишния. Така Гари Шумейкър от Ninebark се озовава със скици от техния чичо. Задачата е да бъде създадено място за игра, офис, къща за гости, кухня и баня. Плъзгащата стълба послужва като инструмент за построяването на малък и добре екипиран офис.

Двойка построява този съвременен дом, основавайки се на принципите на древното японско строителство. Тяхната колекция от хиляди книги е намерила уютен дом в изключително високата библиотека. За да я достигнете, не ви трябва нищо друго, освен плъзгаща се стълба. Последната внася щипка загадъчност в пространството, като не заема нито сантиметър повече, отколкото собствениците й са й предопредели.

Професорът по право Керъл Голдбърг и професорът по социология Дуейн Кампаня преподават в Университета Калифония, Лос Анджелис. И двамата изпитват неугасима любов по четенето и готвенето. Женят се през 2003 година и в момента имат 6 деца и 8 правнуци. Библиотеката е впечатляващо висока и подредена, а позиционирането й до прозореца позволява на помещението да бъде адекватно светло и свободно за четящите си собственици.

Тази къща в Сан Франциско се намира в сграда, построена през 1926 година. Тогава е представлявала дворец на филмите. Днес домът се радва на изтънчено обновление, благодарение на LOCZIdesign. Ключова задача, дадена от клиента, била стаята за книги.

„Браян поиска да му обещаем, че ще разполага с помещение, в което колекцията му да се развива”, споделят от компанията. Решението се въплъщава в огромна библиотека от орехови лавици, специално създадени от дърводелеца Том Клоси.

Може да са мънички на вид, но са изключително практични. Автентични и просто изпълнени, тези плъзгащи се стълби са дело на архитекта Киви и съпругата му. Подбрани са специално за съвременната им къща на плажа. Това тук не е детска стая, а стая за гости, в която се побират четирима души.