Десет години определено са достатъчно дълъг период, в който инвеститорите могат да си направят извода за представянето на един фонд.

Последните десет години бяха изключително наситени по отношение на ключови икономически събития, през които се наблюдава пукането на имотен балон и ипотечна криза, превърнала се в световна финансова криза.

Вижте още: Класовете активи, които ще ви предпазят от пазарен срив

Последните шест години пък се отличават със сериозно възстановяване на световните фондови пазари и достигнати нови рекордни стойности от почти всички водещи индекси по света.

В подобна силно волатилна среда някои фондове са се представяли по-добре от други. Изхождайки от тази времева граница, ето кои са били 5-те най-добрите инвестиционни фонда за този период.

За последните десет години индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Averagе, Standard & Poor’s 500 и Nasdaq Composite са се повишили съответно с 48.2, 55 и 113.4%.

При подобно повишение на индексите с най-голям ръст в абсолютна стойност се е отличил фондът T. Rowe Price Health Sciences – доходност от 180.7%, според статистиката на Zacks Mutual Fund Ranks.

Фондът инвестира в компании, заети в сферата на изследването, производството и дистрибуцията на продукти и услуги за здравния сектор. За последната една година доходността е 19.7% за инвеститорите във фонда, а от началото на годината тя е 8.1%. Три- и петгодишната възвръщаемост е съответно 23.4 и 28.3%. Разходната норма на фонда е 0.77%.

Втори по доходност е Janus Global Life Sciences T с обща доходност за последните десет години в размер на 165.9%. Фондът инвестира в компании от здравния сектор. Доходността му за последната една година е 17.1%, а от началото на годината – 6.3%. Три- и петгодишната му доходност са съответно 30.7 и 25.6%.

Третият най-доходоносен фонд е Fidelity Select Biotechnology Portfolio с възвръщаемост от 148.9%. Основна част от инвестициите му са в биотехнологични компании. Доходността за последната една година е 19.6%, а от началото на годината 5.5%. Средната доходност за последните три и пет години е съответно 31.7 и 32.2%. Разходната му норма е 0.74%, или под средната за сектора от 1.35%.

На четвърто място е фондът Fidelity Select IT Services с доходност за последните 10 години от 142.6%. Минимум 80% от средствата на фонда се инвестират в компании от сектора на информационните технологии. Доходността за последната една година е 17.6%, а от началото на годината 5.5%. Средната три- и петгодишна доходност е съответно 19.5 и 18.4%.

Още един фонд, свързан с технологиите, попада в Топ 5 на най-добре представящите се фондове за последните десет години - USAA Science & Technology Fund. Той инвестира основно в компании, които се очаква да се облагодетелстват от технологичния напредък. Доходността му за последните десет години е 104.9%, а за последната една година – 10.2%. Средната доходност за последните три и пет години е съответно 17.9 и 16.7%.