Във фокуса на българското председателство на Европейския съюз (ЕС) през 2018 година страната ни ще постави развитието на Балканския регион, заяви президентът Росен Плевнелиев по време на двустранен бизнес форум с участието на български и албански фирми.

Стратегическата цел е да се подпомогне икономическият напредък и политическата стабилност, посочи държавният глава. Позитивен резултат от българското председателство ще почувства и Албания, допълни той.

"До 2020 г. ЕК ще инвестира над 50 милиарда евро в региона. Тези пари ще отидат за модернизация, за разширяване на трансграничното сътрудничество и за инфраструктурни проекти. Тези проекти обаче могат да се осъществят само когато сме заедно. Такъв проект е коридор номер 8.

Наш дълг е да го приоритизираме и да го построим. България изгражда модерна инфраструктура, отговорни сме и заедно с нашите приятели в региона ще направим така, че той да стане едно много по-добро място за правене на бизнес", заяви президентът, цитиран от БНР.

Процесът на европейска интеграция е стратегическа цел и за Албания, заяви президентът на страната Бояр Нишани. Двете страни споделят обща визия за развитието на региона и ще работят върху интензитета на търговско-икономическите връзки, каза още Нишани.