Въпреки че зловредният софтуер нанася много повече поражения от това просто да изтрие данните ви, страхът от това да изгубите ценните си документи остава една много плашеща мисъл.

Нов тип заплаха обаче издига нещата до съвсем ново ниво – физическото унищожаване на вашия компютър.

„USB убиецът“, който изглежда като нормална USB флашка, е създадена от руски експерт по сигурността, известен като Dark Purple. Вместо да съхранява данни обаче, това устройство действа като кибер оръжие, унищожаващо компютъра посредством токов удар през USB интерефйса.

То има двойствена цел – може да действа като вирус или в случай на целенасочено самоунищожаване (въпреки че това е малко като от шпионски филм).

В пост в своя блог Dark Purple заяви, че USB убиецът може да унищожи "почти всякакъв вид оборудване", което има USB интерфейс. Техническите подробности остават неясни, така че на това трябва да се гледа с известна доза съмнение.

Изглежда обаче, че устройството светкавично освобождава електрически заряд през USB интерфейса, пише Mashable.

USB убиецът започна да привлича вниманието през март, когато Dark Purple го представи за първи път. Новото видео по-долу показва в действие устройството, което носи името USB Killer 2.0.

Dark Purple заявява, че лаптопът, който изглежда бива унищожен във видеото по-долу, ще "живее", след като дънната платка бъде възстановена и че е много малко вероятно твърдият му диск да е увреден, което означава, че информацията на него вероятно не е изтрита.

Въпреки това самата идея би трябвало да ви направи по-предпазливи при използването на USB флашки от неизвестни източници.