В наши дни по света вече се появяват всякакви необикновени неща. В списъка сега ще прибавим и сауните, които се характеризират с наистина неочаквани особености, например вградено работно място и супер орнаментиран таван.

Това е резиденцията на Кенет Монтаг в Торонто. На покрива има устроена сауна. Автор на скулпторната врата е дърводелецът Даниел Лебстер.

Това е сауна за един човек. Намира се в Германия и е създадена от трима архитекти – Марк Гюневиг, Ян Кампшоф и Себастиан Гац. Те са вдъхновени от местна бивша фабрика, която напълно променя облика на региона.

„Когато пристигнахме, търсейки точното място, си помислихме колко е красиво възвръщането на природата в застроените зони”, казва Кампшоф. „Трансформирахме мястото в пространство с градско качество”.

Вижте още: Най-голямата сауна в света побира 150 души

Едновременно работно място и сауна, това малко над 3 кв.м помещение принадлежи на финландския артист Хелле Квамме, който обича да съчевата работата и удоволствието. Студиото се подгрява с помощта на дървена камина, изградена под него.

Това мъничко холивудско бунгало на Винсънт Картейзер представлява идеално място за релаксация, като таванът му направен от 2500 дървени парченца.