Разликата между северните и южните европейски страни и централните и периферните членки на еврозоната се задълбочава от финансовата криза насам.

Как се отразява това на обикновените хора е видно от новия доклад на Европейската централна банка по отношение на спада в богатството на домакинствата.

Ирландците са най-засегнати от финансовата криза от 2009-2013 г., като средното богатство на всеки жител на страната се е понижило с до 18 500 евро.

Жителите на Гърция и Испания не са много по-далеч по загуби, с намалено благосъстояние на всеки от между 17 000 и 13 000 евро, съответно.

И в трите страни негативни за богатството на домакинствата фактори са понижаващите се цени на активите, растящата безработица и съкращенията в публичния сектор, както и намаляването на заплатите там.

И макар цените на недвижимите имоти в трите страни да бележат известно възстановяване през последните години, те са с около една трета под нивата си отпреди кризата.

В противовес жителите на Холандия и Германия са станали свидетели на съществено повишение на благосъстоянието си за същия период от време, съответно с 33 000 и 19 000 евро на човек.

Германците в много по-голяма степен са склонни да инвестират във финансови активи, отколкото в недвижими имоти, сочи още докладът на централната банка.