Преглеждате Facebook профила си и попадате на приятел, който се оплаква, че не може да заспи. Виждате, че е писал в 1 през нощта и си мислите „може би ако спреш да гледаш екрана, ще заспиш“. Тогава осъзнавате, че вече е 2 часа, а вие сте със смартфон в леглото. Звучи ли ви познато?

LED екраните са врагове на съня. Причината е, че синята светлина, която излъчват те, влияе негативно на отделянето на хормона на съня мелатонин в мозъка.

Това обяснява популярността на приложения като Twilight за Android, което обещава да „хармонизира екрана ви с цикъла на съня“, като автоматично намалява яркостта през нощта.

Но това далеч не е всичко. Според проучване, проведено в Норвегия, електромагнитната радиация от LED екраните е може би един от факторите, които пречат на пълноценния нощен сън.

Вожте още: 4 лоши навика, които саботират съня ви

Приведената поза при използването на телефона пък може да доведе до главоболие и болки в гърба. И това - без да отчитаме всички начини, по които интернет влияе на изморените ни мозъци.

Освен че изяжда голяма част от времето ни, използването на електронни устройства влияе негативно на съня чрез силната психологическа възбуда, която има върху човека.

С други думи, не става въпрос просто за факта, че използвате смартфон. Важно е какво правите с него. Всички онези новини и социални медии стимулират твърде много мозъка.

Тези устройства са все още нови и затова няма достатъчно проучвания за ефекта им върху съня. Със сигурност му влияят негативно, но колко точно, тепърва ще се изяснява. А дотогава спрете да заспивате със смартфон в леглото.

Вижте още: Пет съвета за това как да се събуждаме навреме

Вместо това, използвайте приятна книга. Ако все пак искате да четете електронни книги, по-добре си купете електронен четец, чиято светлина може да се намалява. Четенето през телефон или таблет не е добра идея, тъй като мозъкът възприема тези устройства като възбуждащи го, а не успокояващи го дейности.