Преди дни индексът на сините чипове SOFIX навърши завидните 15 години. Десетият месец върви към своя край, като едно от малкото неща, с които ще бъде запомнен (освен със слабата търговия и слабото изменение в цените на акциите), е първичното публично предлагане на Сирма.

Бяха подадени поръчки за 9.5 милиона акции от технологичната компания, което бе над 8-те милиона акции изисквани, за да се смята то за успешно. Средната цена, при която бяха изпълнени поръчките, бе 1.20 лева.

Ако завърши при текущите си нива, индексът SOFIX ще запише нулево изменение през десетия месец на годината, което е по-добре от средното му представяне в исторически план - загуба от 1.57%.

Какво да очакват инвеститорите през ноември, на база на историческото представяне на индекса?

За съжаление на инвеститорите, ноември, подобно на октомври, също не е сред най-добрите месеци на годината. Средното изменение на индекса през 11-я месец на последните петнадесет години е спад от 0.7%.

В същото време индексът се е понижавал в 10 от разглежданите 15 години.

Най-лошото представяне през ноември е през 2008 година, когато SOFIX заличи от стойността си цели 26.2%. Историята обаче познава и единадесети месец със силен ръст, какъвто е ноември на 2002 година. Тогава индексът на сините чипове е добавил 19.8% към стойността си.

Добрите новини за инвеститорите са по няколко направления. На първо място, индексът се представя по-добре от средното в исторически план през последните три години и на второ – след ноември стартира традиционно най-силният тримесечен период за борсата (поне на базата на историческото представяне на индекса) с настъпването на края на отчетната година.

Ръст на индекса този ноември може да се инициира и при добри деветмесечни отчети от родните компании.

* Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на акции на БФБ.