Тази седмица една тема ще доминира търговията на фондовите пазари – срещата на Фед по отношение на монетарната политика на резерва. И докато почти никой не очаква повишение на лихвите през тази седмица, инвеститорите се чудят дали ще станем свидетели на повишение до края на годината или не.

Вижте още: Защо АЦБ може да повиши лихвите преди Фед?

Бившият председател на Фед Бен Бернанке отказа да даде конкретен отговор на въпроса какво трябва да направи Джанет Йелън. „Не бихте искали бившият ви ръководител да казва как да си вършите работата нали?“, отговаря Бернанке пред финансовото издание Yahoo Finance.

Инфлацията и силата на щатската икономика, особено в частта на заетостта и безработицата, са ключови фактори, които най-вероятно Фед ще използва, за да определи момента на първото повишение на лихвите.

Безработицата се понижи до 5.1%, по последни данни, а инфлацията все още е изключително слаба поради ниските цени на петрола и горивата.

„Аргументът в посока на повишение на лихвите е ниското ниво на безработицата“, коментира Бернанке. „Щатската икономика продължава да се развива и е налице много ниска инфлация, значително под целта на Фед за 2%. Това би бил аргументът срещу повишението на лихвите“, допълва още Бернанке.

В началото на годината Фед се очакваше да прибегне до повишение на лихвите през септември. Шанхайският основен индекс загуби близо 34% от стойността именно поради тези очаквания. Това обаче не се случи.

„Въпреки че щатската икономика е в доста добра форма, световната икономика не е в такава“, коментира Бернанке. „Това сериозно дърпа назад възстановяването на нашата икономика и повдига въпроси относно стабилността на бъдещия ръст“, допълва още той.

Бернанке смята, че Фед е добре запознат с потенциалната опасност от формиране на нови балони при различните активи и другите дисбаланси, които се получават в условията на ниски лихви. Това обаче все още не е проблем, според него. „Дали става въпрос за развиващите се пазари или други класове активи, трябва да кажа, че все още не виждам формиране на балони при цените на активите“, смята още Бернанке.