Много инвеститори очакваха ръстът на щатската икономика да продължи, въпреки слабостта на развиващите се пазари. Разочароващите данни за заетостта обаче и слабостта при останалите макропоказатели за щатската икономика сочат обратното.

Вижте още: Корекцията на щатските индекси започна?

И докато индексите се повишават в последните дни вследствие на очакванията, че Фед ще отложи първото повишение на лихвите във водещата световна икономика, този тип ръстове са нетипични за бичи цикли.

В основата на слабостта за пазарите в последните месеци е Китай. Икономическите проблеми на страната започват да се отразяват и на развитите пазари, смята Мохамед Ел-Ериан от Allianz.

„В основата на проблемите за щатските пазари е това, че не може да се генерира достатъчен ръст в индустриалния свят“ смята специалистът. „Така че сме в условията на нисък ръст за световната икономика и балансирани рискове за понижение“, допълва още Ел-Ериан.

Според Ел-Ериан, светът е в среда на ниска инфлация, но тя не е най-големият риск за щатската икономика и Фед.

„Най-големият риск за Фед не е по направление на инфлацията, нито по отношение на пазара на труда. То е по направление на финансовата стабилност – до каква степен Фед е купил време за сметка на финансова стабилност. Това е нещото, от което най-много се притеснявам“, коментира анализаторът.

В условията на ниски лихви и забавяне на ръста, според Ел-Ериан, преминаваме от среда на ниска волатилност към такава с повишена волатилност.

„На първо място, ставаме свидетели на по-голямо изменение в цените на активите. На второ – има предпочитание на инвеститорите към определени класове активи. На трето - налице е изключителна силна корелация между класовете активи.

Инвеститорите трябва да са много по-внимателни в избора си. Те трябва да се насочват към качествени компании, които да купуват на ниски цени“, заключава пазарният наблюдател.