Азиатските индекси се повишиха в началото на седмицата, като китайските почти напълно заличиха загубите си от август насам, след изненадващото намаляване на лихвите от страна на Китайската централна банка. Банката намали нивото на лихвите с 25 базисни пункта, до 4.35% на годишна база.

Вижте още: Време е да излизате от щатските пазари

Добрите резултати от водещите щатски технологични компании допринесоха за позитивните настроения на световните фондови пазари.

Индексът, следящ представянето в региона - MSCI Asia-Pacific, се повиши с 0.5%, а японският Nikkei 225 добави 1.1% към стойността си, достигайки двумесечен връх.

„Действията на Европейската и Китайската централни банки повишават спекулациите, че Японската централна банка също ще предприеме мерки за стимулиране на икономиката си по-късно през седмицата“, според Масаширо Ичикава, главен стратег в Sumitomo Mitsui Asset Management, цитиран от CNBC.

Следващата среща на централната банка на Япония е този петък. Фед също се очаква да запази нивото на лихвите без промяна на срещата си през тази седмица.

В подобна среда индексът MSCI се повиши до най-високото си ниво от 20 август насам, добавяйки над 10% към двугодишното си дъно преди по-малко от месец.

Широкият щатски индекс S&P 500 Index вече е на положителна територия за годината с повишение от 1.1%, като е само на около 3% от историческия си рекорд.

„Китайските инвеститори са внимателни. Пазарът се повишава от началото на месеца, така че част от индивидуалните инвеститори могат да прибягнат към прибиране на печалбите“, коментира още Ичикава.

Петролът задържа стойностите си, след като в края на миналата седмица суровината загуби 5.6% от стойността си. Брентът се търгува при нива от 48 долара за барел с доставка през декември.