Международната агенция за проучване на рака към Световната здравна организация (СЗО) обяви, че преработеното месо, като шунката и колбасите, могат да доведат до рак на дебелото черво и други видове рак, а червеното месо вероятно също причинява рак.

От базираната в Лион агенция публикуваха оценка на над 800 проучвания, проведени на няколко континента за връзката между месото и рака.

Въз основа на тази оценка организацията класифицира преработеното месо като "канцерогенно за хората". Това поставя месото в една и съща категория с цигарите. Червеното месо е определен като "вероятно канцерогенно за хората."

Представители на компаниите в месопреработвателната индустрия се обявиха против класификацията, заявявайки, че ракът не се причинява от специфични храни, а от няколко фактора.

Лекари и много държавни агенции отдавна предупреждават, че прекомерната употреба на червено месо се свърза с различни видове рак, в това число рак на дебелото черво и панкреаса.