Резултатите на Apple превишиха средните очаквания на анализаторите, като компанията отчете вчера печалба от 1.96 долара на акция за изминалото тримесечие, на фона на очакваните 1.87 долара.

Резултатът превиши дори най-оптимистичните прогнози на анализаторите, дадени от Estimize и в размер на 1.92 долар на акция.

Силните продажби на новите модели iPhone са съдействали за добрите резултати на фона на продължаващия спад в продажбите на таблети.

В същото време кешът на компанията продължава да нараства до рекордни стойности. Той се е повишил с 33% спрямо същото тримесечие на миналата година - до 206 милиарда долара.

Вижте още: Коя ще е първата трилионна компания?

Повишението на кеша става реалност въпреки факта, че компанията е върнала 17 милиарда долара на инвеститорите под формата на дивидент и обратно изкупуване на акции.

Компанията вече е върнала на инвеститорите 143 милиарда долара от обещаните 200 милиарда.

Акциите отбелязаха минимален ръст по време на извънборсовата си търговия след оповестяването на резултатите. Те се търгуват с понижение от 15% от рекордното им ниво при 132.97 долара, постигнато през юли.

За тримесечието Apple е продала 48 милиона смартфона, което е с 22% повече, в сравнение със същото тримесечие на миналата година. Прогнозите за настоящото тримесечие са за продажбата на 74.5 милиона iPhone-а, което би било малко над рекордните продажби през четвъртото тримесечие на миналата година.

За настоящото четвърто тримесечие щатската компания очаква приходи в диапазона между 75.5 и 77.5 милиарда долара. Средата на посочения диапазон е малко под средните очаквания на анализаторите за приходи от 76.8 милиарда долара.