В светлината на очакваното решение на Фед относно лихвите и наблюдаваното поевтиняване на еврото спрямо долара в последните дни, Дейвид Блум, ръководител на звеното за валутна търговия в HSBC, направи смела прогноза.

„Не искам да купувам долари в момента... Смятам, че ралито при долара е изчерпано. Големите бичи нагласи за долара са залегнали в очаквания към Фед“, коментира Блум пред финансовото издание CNBC.

Паритет на еврото спрямо долара бе основна тема сред валутните анализатори през тази година, предвид на противоположната политика на двете централни банки – тази на ЕЦБ и Фед.

Докато Фед се очаква да стартира цикъл на повишение на лихвите в най-голямата световна икономика, ЕЦБ все още говори за увеличаване на стимулите за европейските икономики.

Според Блум действията на ЕЦБ в посока на обезценка на единната валута няма да успеят. Като доказателство за това специалистът посочва слабото въздействие върху еврото от кризата в Гърция и скандала с Volkswagen.

Еврото се търгува при нива от 1.1080 в ранния следобед, няколко часа преди решението на Фед и коментарите от Джанет Йелън.

Разбира се, не всички пазарни участници споделят мнението на Блум. Според Джейн Фоли, главен валутен стратег в Rabobank, перспективите пред еврото все още са „слаби“.

Инвеститори и трейдъри заеха големи къси позиции при валутната двойка в началото на годината, залагайки на по-нататъшно понижение при единната валута спрямо долара.

Голяма част от тези позиции обаче вече са били затворени, което до голяма степен инициира и моментното поскъпване на еврото, смята още Фоли.