Модерната война не се води с танкове и самолети. Няма пехота, минни полета и куршуми. Модерната война се води в мрежата. Поглъща компании, организации и цели правителства. Щетите се измерват с милиарди, съобщава Нова телевизия.

В изборния ден у нас усетихме едно от най-използваните оръжия за поразяване на политически цели. Сваляне на сайт на държавна институция чрез „претоварване“ на сървъра. Експертите го наричат “Denial Of Service”. Иначе казано, ако един сайт има капацитет да обслужи едновременно 1000 посетители, атаката хвърля срещу него 1 милион. Логично, сайтът блокира.

Април 2007 година. В Естония решават да преместят „Бронзовия войник“ – емблематичен паметник на загиналите във Втората световна война. Русия е категорично против, но естонското правителство правителство поема риска. Следва мощна, 20-дневна хакерска атака, която сваля сайтовете на парламент, министерства, банки и медии. Вината е хвърлена на проруското младежко обединение „Наши“. Специалистите обаче подозират, че поръчители на атаката са хора от Кремъл.

Подобен сценарий се разиграва година по-късно, по време на Руско-Грузинския военен конфликт. Блокирани са сайтовете на десетки правителствени организации в Грузия и Азербейджан. Поразен е сайтът на грузинския президент Михаил Саакашвили.

„Denial of Service” атака отне живота за 8 часа на световната система за интернет разплащания “Paypal” през зимата на 2010 година. Онлайн гигантът реши да спре услугите си към сайта “WikiLeaks”, който по този начин събираше дарения. Това предизвика гнева на „Анонимните“ и те атакуваха. ФБР арестува 16 души, а щетите за Paypal бяха оценени на над 5 милиона долара.

А саботажът на сайта на Централната избирателна комисия в България на 25 октомври има аналог в Канада преди 3 години. Една от политическите сили там – Новата демократина партия организира електронно гласуване за нов лидер. Сайтът на вота обаче е атакуван – гласуването се забавя, а хиляди привърженици на новите демократи не успяват да подадат своя глас.

По същото време пострадаха „Анонимните“ направиха няколко успешни удара срещу Великобритания и Съединените щати. На острова пострадаха секретните разузнавателни службите на МИ 6, а зад океана в мрежата на хакерите се озоваха Департаментът на правосъдието и ЦРУ.