Точно преди една година индексът на сините чипове SOFIX се търгуваше при нива от около 520 пункта, или с близо 17% нагоре спрямо настоящите му стойности. Човек би си помислил, че тогава ситуацията е била далеч по-добра от настоящата.

Как стояха нещата преди година?

Докладът за дупката в КТБ току-що бе излязъл и не доведе след себе си панически разпродажби. Налице бе съществена политическа несигурност в очакване на съставяне на правителство, което не беше ясно дали ще издържи.

Финансовите съотношения на индекса бяха при ниво цена-печалба от 7.5 и цена-счетоводна стойност от 0.96.

Как стоят нещата към днешна дата?

Политическата нестабилност определено вече не е на дневен ред, а казусът с КТБ отдавна вече е загърбен.

Пенсионната реформа вече има много по-ясни очертания, в сравнение с преди една година (когато високата доза несигурност и неизвестност тормозеше сериозно пазара). Много от водещите световни индекси (щатските) са на или изключително близо до нови рекордни стойности.

Наблюдава се сериозно подобрение в икономиката на еврозоната, както и очаквано предстоящо ново повишение на стимулите (поне на база коментарите на Марио Драги).

Това, заедно с факта, че еврото е при най-ниските си нива от близо година дава сериозни предимства на експортноориентираните производители. В допълнение, ниската цена на петрола също дава глътка въздух на бизнеса.

Съотношението цена-печалба на индекса е при по-високи стойности, в сравнение с преди година, при 10.01 пункта, докато се наблюдава известно подобрение при съотношението цена-счетоводна стойност, което е 0.89 пункта към днешна дата.

В същото време ликвидността продължава да е при изключително ниски нива и стойности, близки до точката на замръзване, което е един от основните проблеми на пазара ни и отблъсква местни и чуждестранни инвеститори.

Борсата обаче е място, на което се търгуват очаквания – очаквания за ръст на икономиката, ръст в сектора, в приходите и печалбите на компаниите, ускоряване на икономическата активност, повишение на ликвидността и т.н.

От тази гледна точка, актуален е въпросът дали всичко най-лошо вече не е заложено в нивата, при които се търгуват акциите и дали ситуацията ще се подобрява или влошава от тук насетне.

Инвеститорите трябва да имат предвид също така, че краят на годината се свързва с традиционно добър момент за покупка на акции на БФБ и поради още няколко причини (от техническа гледна точка).

На първо място, институционалните инвеститори отчитат своята доходност и често има сериозна активност по определени позиции. Повишена ликвидност често се превежда с повишена цена в активите.

В исторически план са налице девет корекции на индекса с повече от 15% (подобно на наблюдаваната в последната година и половина), които почти винаги са били следвани от изключително силно повишение в следващата година – от малко над 100%. Разбира се, никой не може да каже кога ще дойде краят на корекцията и какво ще го предизвика.

От друга страна, индексът на сините чипове е изключително близо до ключово ниво на подкрепа, разположено при нива от около 420 пункта (61.8-процентната корекция на целия ръст от дъното на пазара до върха му през април на миналата година). Докато SOFIX се търгува над посоченото ниво, все още може да се говори за възходящ тренд и корективен спад.

Трябва да отбележим също така, че краят на ноември е традиционно добър месец за инвестиране на фондовите пазари предвид на това, че предстоят двата най-добри месеца през годината – декември и януари (в исторически план).

Инвеститорите, решили да задържат инвестициите си през последните два месеца на годината, са реализирали средна доходност от 5.8% през последните четиринадесет години.

* Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на акции.