Като всяка друга страна, Великобритания има своя култура, която се опознава най-добре от първа ръка. За чужденците някои от особеностите й са разбирани напълно погрешно. Ето някои от тях.

Храната не е чак толкова ужасна

Този мит датира от края на седемдесетте години, когато заради двете световни войни доставката на провизии в страната беше поставена под строг режим. После дойде масовата комерсиализация и евтините храни за микровълнова печка.

Въпреки това британската кухня претърпя истински ренесанс и малкият остров вече е родно място на четвъртия, петия и деветия най-добър ресторант в света.

Няма части от страната, забранени за хора, които не са мюсюлмани

Автор на тази грешна информация е медията Fox News, пред която Стив Емерсън, представил се като експерт по тероризма, обяви, че в някои градове, като Бирмингам, където има тотално превъзходство на мюсюлманското население, немюсюлманите не са допускани.

Вижте още: 16 неща, с които европейците не могат да свикнат в САЩ

Премиерът Дейвид Камерън нарече Емерсън „пълен идиот“. Според официалната статистика само 4% от населението на Великобритания е мюсюлманско.

Не всички британци обичат кралското семейство

Статистически погледнато, болшинството британци са благоразположени към кралицата и нейното семейство, но има и много, които не са.

Според проведено проучване в страната 23% от населението смята, че идеята за наследствена монархия е стогодишна отживелица.

Правителството не плаща на хората, за да не работят

Въпреки широко разпространения мит, че правителството отпуска много помощи на семейства, в които три поколения никога не са работили, проучване на Joseph Rowntree Foundation от 2012 г. показва, че в по-малко от 1% от безработните домакинства има две поколения, които никога не са работили.

А такива с три авторите на проучването дори не са успели да намерят.

Британското време не е чак толкова лошо

Факт е, че през по-голямата част от годината страната е покрита от сиви облаци, но Лондон и Великобритания като цяло са относително сухи, в сравнение с части на САЩ и някои други държави.

Най-много дъждове в Лондон има през октомври, но средните количества тогава са два пъти по-малко от най-дъждовния период в Ню Йорк – май.

Англия, Великобритания и Британия са три различни неща

Англия е страна. Шотландия, Уелс и Северна Ирландия също са страни. Всички те заедно представляват Великобритания. Британия пък е името, дадено на острова, където се намират Англия, Шотландия и Уелс.

Британската тоалетна хартия не струва

Това е поредното странно недоразумение. Според ВВС, отборът по американски футбол Маями Долфинс донесъл при посещението си в Англия 350 рула тоалетна хартия, защото мислели, че местната е твърде тънка.

Всъщност няма разлика между тоалетната хартия в САЩ и Великобритания.

Вижте още: 10 неща, които учудват чужденците в Германия

За съжаление, не всички са приятели

Когато кажете на някого, че сте британец, обикновено получавате ентусиазиран отговор – „мой приятел също живее в Лондон“.

Страната е малък остров и би било чудесно, ако всички бяха приятели, но в Лондон живеят 8 млн. души, а във Великобритания над 60 млн., така че приятелството с всеки е практически невъзможно.

Сериалът „Абатство Даунтън“ не е точна картина на британския живот

Не всички британци изглеждат елегантно, но кралското семейство и сериалът изкривяват представата за Великобритания в очите на чужденците. Поведението на кралското семейство е отживелица от предните поколения.

Повечето европейци вече си представят британски футболни хулигани на почивка в тяхната страна, когато чуят за Великобритания.