Фючърсите на щатския суров петрол се понижиха моментно под 40 долара за барел в сряда, като опасенията на много специалисти са, че поевтиняването на суровината може да продължи.

Вижте още: Петролът 80 долара, но едва през 2020 г.

Цена от 26 долара за барел е сценарият, който е напълно възможен според много технически анализатори. Причината за тези очаквания – есктраполиране на спада, наблюдаван през 2007 година.

При последния цикъл на понижение на петрола суровината поевтиня със 77%. Ако този спад се повтори, то петролът би следвало да се понижи от върха му при 114 долара до нива от 26 долара за барел, смята Тод Гордън, анализатор в TradingAnalysis.com.

По-нататъшно понижение от 35% при цената на петрола от настоящите му нива не е толкова невъзможно, колкото повечето от инвеститорите най-вероятно си мислят, смята още експертът.

През септември доклад на щатската инвестиционна банка Goldman Sachs отчете възможността за потенциално понижение на петрола към нива от 20 долара за барел при развитието на най-негативния сценарий за суровината.

Не всички анализатори обаче са толкова песимистично настроени относно цената на суровината.

„При нива от 40 долара за барел вече знаем, че става икономически неизгодно добиването на суровината“, според Стивън Шрок, редактор на Schork Report.