В условията на сериозно забавяне на ръста на продажбите при смартфоните настоящата година се отличи с ожесточена конкуренция при водещите производители за увеличаване на пазарния дял.

Ето и накъде производителите насочиха своите усилия в свят доминиран, основно от една достъпна операционна система – Android.

Дизайн

През тази година производителите насочиха много от усилията си към дизайна. Някои предпочетоха да се придържат към установените стандарти, като откровенно прибегнаха към „копиране“ на успешни и наложени дизайни (най-често на iPhone), други се опитаха да излязат извън границите на заоблените дизайни, като предложиха „ръбести“ устройства.

По отношение на материалите, стъклото и металът продължиха да са предпочитани при изработката на смартфоните от най-висок клас.

Границите

Определено тази година все повече производители прибегнаха до премахването или максималното намаляване на страничните граници при смартфоните. Тази тенденция стартира с модела Sharp Aquos Crystal през изминалата година.

Някои модели заложиха на използване на страничните граници като допълнително пространство за опериране със смартфона (ZTE Nubia Z9).

Въвеждането на заоблен дисплей от Samsung през изминалата година продължи да се експлоатира сериозно от компанията и през тази година.

Заоблените стъкла станаха все по-популярни

Стъклата, използвани в смартфоните със заоблени краища за по-добър дизайн, или така наречените „2.5D“-стъкла, започнаха да се използват все по-често от производителите.

Сензори за пръстови отпечатъци

Сензорите за пръстови отпечатъци навлязоха все повече при смартфоните, като станаха отличителна характеристика не само за устройствата от висок, но и за тези от среден клас. В същото време технологията отбеляза значително подобрение, както във времето за разпознаване на отпечатъците, така и по отношение на сигурността.

Здравината на дисплея е все по-сериозна тема

От Мotorola представиха идеята си за неразрушим дисплей в модела си DROID Turbo 2. Не особено привлекателният вид на устройството и неговото пластмасово тяло обаче може да откажат любителите на стъкло и метал.

Хардуерът

Според много хора напредъкът по отношение на хардуера изостава сериозно. Въпреки това обаче 64-битовите процесори вече са стандарт през тази година при смартфоните от най-висок клас. Все по-често се появяват устройства с 4 GB оперативна памет, като през тази година се появи и първия смартфон с 4К-дисплей.

Камерите

Двусензорни камери, лазарен автофокус, двойна LED-светкавица, огромен брой мегапиксели са само част от новостите при камерите през тази година. Това е едно от направленията, при които борбата между производителите е най-ожесточена и всеки иска да се отличава с най-добра камера.

От LG поставиха нов стандарт по отношение на сензори за цветове в камерите - тренд, който може да бъде продължен през следващата година и от други компании.

Все повече смартфони се появиха през тази година с популярната 21-мегапикселова камера на Sony със сензор IMX 230. Това също се очаква да продължи като тенденция и през следващата година.

Дисплеите

Моделът Sony Xperia Z5 Premium е първият смартфон с 4К дисплей. Все още са налице спорове при специалистите дали подобна резолюция има смисъл и може ли да бъде различена от по-ниска резолюция. Докато споровете продължават обаче, най-вероятно ще станем свидетели на още подобни модели през следващата година.

Налице е тенденция към въвеждане на чувствителни на натиск дисплеи. Тя стартира от Apple и беше подета от Huawei. Все повече производители могат да погледнат към тази технология догодина.