Част от интернет пространството, наречено Dark Web, е мястото, където хакери продават откраднати данни за дебитни и кредитни карти. От компанията McAfee Labs правят изследване на този пазар и дават оценка за колко хакерите продават тези данни.

Проучването показва, че колкото повече данни успеят да съберат кибер крадците за картодържателите, толкова по-скъпо ги продават.

Заедно с номера на кредитната карта, има още няколко ключови данни, които са ценни. Ето и кои са те:

CVV - това е съкращението в сектора на кредитните карти, което идва от card verification value (цифра за верифициране на картата).

CVV1 е уникална трицифрена стойност, закодирана в магнитната лента на картата, докато CVV2 са последните три цифри от записаните на гърба й

Данните, които хакерите продават, са по няколко направления. Единият пакет, който предлагат, се нарича Fullzinfo. В него се съдържат всички необходими данни за картодържателите – пълно име, номер на кредитната карта, дата на изтичане, PIN код и CVV2.

Според изчисления на McAfee, този пакет се продава за 30 долара на карта в САЩ и 40 долара на карта в Европа.

Друг начин за хакерите да повишат цената е да предоставят баланс за картите, които продават. Чрез електронно копиране на данни от магнитната лента хакерите имат възможност да съставят баланс и да продават тези с по-високи лимити срещу между 110 и 120 долара за карта.