Фондацията на Бил и Мелинда Гейтс, която е най-голямата филантропска организация в света, е сред акционерите в румънския инвестиционен фонд Fondul Proprietatea (FP), информира румънското издание Ziarul Financiar.

Фондацията е основана от най-богатия човек в света Бил Гейтс и неговата съпруга Мелинда. Един от най-големите дарители на фондацията е инвеститорът милиардер Уорън Бъфет. Фондацията се занимава с каузи, които целят намаляване на неравенството по света, подобряване на здравето и ограничаване на крайната бедност.

Активите на фондацията, които бяха на стойност 43.4 млрд. долара в края на 2014 г., се управляват от Bill & Melinda Gates Foundation Trust.

Вижте още: Работата на този човек е да прави Бил Гейтс по-богат

Тръстът инвестира активите в акции и облигации на компании, инвестиционни фондове и правителства по цял свят. В края на 2014 г. тръстът е притежавал 66 млн. акции на Fondul Proprietatea, което представлява 0.6-процентен дял във фонда, според финансовия й отчет за 2014 г.

Инвестицията се оценява на 12 млн. долара и е единствената на тръста в Румъния, както и една от малкото в Източна Европа (тръстът също така има полски държавни облигации).

Акциите на Fondul Proprietatea са най-ликвидните на Букурещката фондова борса. Инвестирайки в Fondul Proprietatea, Bill & Melinda Gates Foundation Trust недиректно се е сдобил с акции във важни местни компании като OMV Petrom, Hidroelectrica, Romgaz, Bucharest Airports, Romanian Post, както и банките BRD и Banca Transilvania, които са част от портфейла на Fondul Proprietatea.

Fondul Proprietatea бе основан през 2005 г. като начин за компенсирането на бившите собственици, които са пострадали от национализацията по време на комунистическия режим. Самият фонд листна акциите си на Букурещката фондова борса през януари 2011 г., а от април тази година акциите на фонда се търгуват и на борсата в Лондон.

Щатският хеджфонд Elliott Associates е най-големият акционер в румънския фонд с 20-процентен дял.

Пазарната капитализация на Fondul Proprietatea възлиза на 2.05 млрд. евро.