Милиони севернокорейци вече използват мобилни телефони и то не само за да разговарят.

От Associated Press наскоро са успели да разгледат най-популярната нова севернокорейска игра "Момчето генерал," която е базирана на телевизионен анимационен сериал.

С подобни ходове се предполага, че Пхенян се опитва да спечели отново аудиторията, привлечена към забранени китайски и южнокорейски филми, които преминават през границата.

Приложението веднага става хит, след като е пуснато през септември, най-вече в Пхенян, където има повече мобилни телефони, а населението като цяло разполага с повече време и пари за забавления.

Още по-популярният анимационен телевизионен сериал се завръща в ефир през август и се излъчва в неделя вечер, пише CNBC.

Вижте още: Колко храна дневно се полага на човек в Северна Корея

В играта играчите трябва да изпълняват мисии, за да се преборят с враговете на младия генерал Суоеме, което означава"Железен чук", храбър войн от кралството Когурьо, което е владеело по-голяма част от Корейския полуостров до падането си от власт през 668 г. преди новата ера.

Концепцията и дизайнът на "Момчето генерал" са прости, а интерефейсът прилича на играта Minecraft. Тъй като в Северна Корея няма App Store, човек най-често може да се сдобие с играта чрез споделяне през Bluetooth.

Игрите обаче не са нещо ново за потребителите на мобилни телефони в страната.

Малко след като в Северна Корея започнаха да се използват мобилни телефони през 2009 г., някои телефони се продаваха с предварително инсталирани игри като Tetris или Janggi, подобна на шах игра, която е популярна в Източна Азия.

С усъвършенстването на телефоните, и в по-малка степен таблетите, и игрите, на които могат да играят севернокорейците, също бележат прогрес.

Както анимационният телевизионен сериал, така и играта имат ясната подкрепа на режима в страната.

Телевизионният сериал е обновена версия на филмче с 50 серии, което започва да се излъчва през 80-те години и се задържа в ефир до 1997 г. През ноември миналата година самият Ким Чен Ун е наредил създаването на 50 нови епизода. Засега не е ясно кой е разработил играта.

Политическото послание е силно.

Като за начало има очевиден аналог между между Суоеме и Ким, който е млад и е върховен главнокомандващ на севернокорейската армия. В сюжета също така се прокарва официалната линия, че нацията трябва да остане обединена срещу постоянната заплаха от чуждестранни нашественици.

Въпреки че местните потребители на мобилни телефони не могат да се свързват с интернет, Северна Корея разполага с интранет само за собствена употреба, където те могат да си изпращат съобщения, снимки, а потребителите с по-скъпи телефони - и видеа.

Вижте още: Всяко листо маруля за салатата на Ким Чен Ун – под микроскоп

Телефоните също така се предлагат с речници, енциклопедии и осигуряват достъп до електронни книги и държавни новинарски сайтове. Ако някой потребител иска да разбере прогнозата за времето, се обажда на 112.

Мобилният оператор на Северна Корея KoryoLink също така наскоро представи селекция от около 200 мелодии, които са налични срещу допълнително заплащане.

Ако някой обаче иска да се обади или да пише на чужденец, нещата стоят малко по-различно, защото този вид комуникация се осъществява в друга мрежа.