Нова година е моментът, свързан с надежда за по-добър живот през следващите 12 месеца. В тази насока, хората често имат склонност да определят тази емблематична дата за началния момент, от който ще станат по-добри, ще се отърват от вредни навици или ще започнат да действат усилено за постигане на мечтите си.

И все пак, статистиката не е на тяхна страна. Изследване сочи, че седемдесет и седем процента спазват обещаното в новогодишната нощ в продължение на една седмица. Само 19% от хората обаче правят това две години по-късно.

Според проучването хората, които успяват да се придържат към обещанията си след две години, се отличават с контрол, свързан със стимули и по-голяма воля от тези, които не успяват.

Петдесет и три процента от групата на успелите са преживявали поне едно „кривване“ от правия път, а средният брой на нарушаване на обещанията е 14 за всеки в двугодишния период. Нарушенията са предопределяни от липса на контрол, изключителен стрес и негативни емоции.

И все пак, как да повишите шансовете си да се превърнете в „нов човек“ през следващата година?

Според експертите има един начин за това. И той е да търсите дни, проявяващи признаци за транзитни пунктове (от старото ви към новото „аз“).

Като търсите такива дни, ще постигнете ефекта, определян от психолозите като „ефекта на новото начало“. Винаги когато усещате, че има шанс да загърбите старите и вредните си навици и да погледнете в бъдеще без тях, трябва да се възползвате от момента.

Ефектът за „ново начало“ е открит от изследване, направено от Катрин Милкман от университета Wharton School, с наблюдаване на посещенията в университетския фитнес. Те са се активизирали около ключови събития като рождени дни, началото на семестъра или началото на седмицата.

За да докажат тази теза, изследователите са направили следния експеримент. Те са събрали група от участници, на които им е казано, че трябва да постигнат определена цел, но преди това са се нанесли в нов апартамент. На част от тях им е било казано, че това е първото им преместване от девет години.

Изследването стига до извода, че участниците с първо преместване са били по-мотивирани в преследването на целта си от тези, които просто са се преместили.