Години наред чуваме този съвет: когато обичаш професията си, ти не я усещаш като тягостна и чужда на живота си. Само страстта в работата може да те отведе до успеха. Следвай интересите си и те ще те направят богат.

Да, ама не.

Ако беше така, защо за някои хора работата им е тягостна, но въпреки това печелят много пари. Има и такива, които цял живот работят нещо неприятно, но остават все така бедни. По същия начин има хора, чиято работа е свързана с дейности, които обичат - в единия случай те са богати, в другия - не.

Явно съветът следвай страстта си в професията не е едностранчиво ключът към успеха.

Един ден журналистката Бети Лиу осъзнава, че това, което е мислела досега за кариерния си успех, се оказва резултат от пресичането на няколко условия.

Тя открива, че:

1. Прави нещо, което обича - Пише

2. Прави нещо, за което другите са готови да платят - Пише

3. Прави нещо, в което е добра - Пише

Пресичането на тези условия всъщност е позволило кариерата й да се развие.

Мнозина от нас, разбира се, не са такива късметлии. Някои може да са добри в точки 2 и 3 - след време те разбират, че работят, само за да си плащат сметките. Други са избрали професия, която отговоря на точки 1 и 3, но пък не успяват да изкарат добри пари. При трети може би се пресичат само 1 и 2, но след време осъзнават, че не им достига нужният талант.

И така идва въпросът как да работим професия, при която трите точки да се пресичат? Кариерните експерти правят следната диаграма в този случай. Те нарисуват на бял лист три големи кръга. Във всеки един от тях написват списък от неща, които кореспондират с 1, 2 и 3. Какво обичате да правите? Добри ли сте в тях? Колко пари можете да печелите, ако практикувате именно тях? Идеята на това упражнение е да установите накрая в какво сте добри и кое от тях ще ви носи пари и удовлетворение.

Бети Лиу съветва да бъдем напълно честни, когато правим диаграмата. Напишете списъците с мисълта, че никой друг няма да види написаното. Бъдете напълно откровени. След това можете да ги изгорите бележките си или пък да направите нещо друго, за да се чувствате неразкрити.

Затова... ако сте един от тези хора, които се борят да открият на каква работа да посветят живота си, използвайте метода по-горе и открийте най-прекия път към щастието си.