Ръстът в търсенето на петрол ще се забави през следващата година, до голяма степен следствие на нестихващото предлагане и забавянето на световната икономика, прогнозираха от Международната енергийна агенция (МЕА) днес.

Коментарите задълбочиха натиска върху цената на петрола и брентът вече се търгува при нива от 39 долара за барел с доставка през януари.

Вижте още: Ето защо петролът ще остане евтин догодина

Първите признаци за забавяне в търсенето на суровината вече са наблюдавани през четвъртото тримесечие на тази година, според международната организация.

„Световното търсене ще се повиши с 1.2 милиона барела на ден през 2016 година, или далеч под средното за последните пет години“, се казва в доклада на МЕА.

Налице са индикатори, че ръстът в потреблението през тази година ще е при ниво от 1.3 милиона барела спрямо пика от третото тримесечие на повишение с 2.2 милиона барела.

Слабото търсене в САЩ от края на третото тримесечие е основна причина за по-слабото търсене на суровината.

Днес руският финансов министър предупреди, че цената на петрола може да се задържи в диапазона между 40 и 60 долара за барел през следващите седем години.

В условията на признаци за забавяне в потреблението на петрол, производството му достигна ниво от 96.9 милиона барела на ден през ноември, или леко над нивата му от октомври.