Цената на петрола е подложена на сериозен натиск през последната година и половина, през което време суровината загуби над половината от стойността си. Все повече стават специалистите, които прогнозират, че спадът на петрола може да продължи и през следващата година и говорят дори за нива от 25-30 долара за барел.

Има нещо притеснително обаче, свързано с цената на петрола и то в светлината на връзката му с движението на щатските индекси. Традиционно петролът поскъпва в периоди на възход за световната икономика и се понижава в такива на слабо представяне.

Казано по друг начин, извън типичните специфични за петрола фактори, свързани с търсенето и предлагането (които до голяма степен изкривяват цената на суровината в момента), той се движи в унисон с движението на щатските индекси.

Именно тази корелация е нарушена през последната година и половина (до голяма степен вследствие на фактори, свързани с предлагането), когато петролът поевтинява, а щатските индекси се повишават и са близо до историческите си рекорди.

Връзката между петрола и щатските индекси до голяма степен се измерва посредством съотношение, сочещо колко барела петрол купува един широк индекс S&P 500.

Измерен в барели суров петрол, S&P 500 е най-скъп от 2002 г. насам, като индексът се равнява на 50.7 барела в момента. За сравнение, средното съотношение е 25 от 1986 г. насам.

При последните два пика на S&P 500 (през 2000 и 2007 г.) съотношението е съответно 43.5 и 17.72. То е достигало стойност от 12.67 през 2008 г., когато S&P 500 падна до минимум.

Последният път, когато петролът се е търгувал при настоящите си нива, световната икономика бе в рецесия.

Предвид на това, че в момента липсват перспективи за рецесия, то определено ниските нива на суровината се предопределят основно от дисбаланс в търсенето и предлагането, или по-точно по направление на предлагането.

Историята сочи, че подобни дисбаланси се коригират сами с течение на времето, което от своя страна може да дава добри възможности за инвеститорите да се възползват.