Страните от ОПЕК не се очаква да предприемат мерки в посока на подкрепа на цената на петрола при срещата си през тази седмица, коментират пазарни наблюдатели.

Един от най-задаваните въпроси сред инвеститорите на стоковите пазари е „кога петролът ще намери своето дъно?“. А ето и какви са очакванията на пазарните участници.

Вижте още: Петролът поевтинява до 26 долара за барел?

Петролът се очаква да достигне ново дъно през първата половина на следващата година, според 46% от участниците в проучване на CNBC Oil Survey.

В същото време 70% от участвалите в анкетата не смятат, че щатският суров петрол ще се върне на нива на търговия над 50 долара за барел отново до края на тази година.

Според 29% от анкетираните, дъното при петрола може да бъде достигнато дори по-рано от средата на следващата година. Двадесет и един процента от пазарните участници изразяват мнение, че петролът вече е регистрирал своето дъно.

Най-голям е процентът на анкетираните, които очакват суровината да завърши годината при нива между 40 и 50 долара за барел – според 58% от тях.

Изследването е направено между 20 и 30 ноември.

По въпроса дали ОПЕК ще намали производството си през тази седмица всички са единодушни, че това няма да се случи на предстоящата среща в петък.

Картелът изненада пазара през изминалата година, когато се отказа от политиката си на намаляване на производството в подкрепа на цената на суровината, което водеше до намаляване на дела на производството на страните. Това до голяма степен бе и в основата на поевтиняването на петрола до нива от 45 долара за барел.

Ефектът на добавянето на иранското производство към пазара вече е заложен в цената на петрола, според 74% от анкетираните. 22% смятат, че то все още не е напълно отразено в цената на петрола.

По-разделени са очакванията относно времето, когато иранският петрол ще се върне изцяло в предлагането. Според 39% това ще се случи през второто тримесечие на следващата година, докато според 30% това ще стане през третото тримесечие на 2016 г.