Петролът се търгува при шестгодишен минимум, но според един анализатор, суровината има потенциал за по-нататъшно понижение.

Ето и трите причини според анализатора Чад Морганлендер, от Stifel Nicolaus, поради които петролът може да продължи да поевтинява.

Вижте още: Ръстът в потреблението на петрол се забавя догодина

На първо място производството на страните от ОПЕК е при рекордни нива. Картелът е произвеждал 31.7 милиона барела на ден през декември, като наскоро гласува да повиши производствения си таван до 31.5 милиона барела.

„Налице в момента е рекордно в историята производство на петрол от страните от ОПЕК“, коментира Морганлендер.

Като втора причина, за потенциално по-нататъшно понижение в цената на горивото, специалистът посочва факта, че най-близките фючърси на брентът се търгуват при нива под 40 долара за барел.

По-дългосрочните фючърсни контракти обаче, с доставка през януари на следващата година, са при нива от 49 долара. „Възможно е това да определи формиране на по-ниски дъна при петрола през следващите 18 до 24 месеца“, смята още пазарният наблюдател.

Забавяне на икономиката на Китай, би могло да е друга потенциална причина за по-нататъшно понижение в цената на суровината. Китай в момента потребява около 12% от произвеждания петрол в света.

„Световната икономика забавя ръста си. Мерките на китайското правителство ще продължат да охлаждат икономиката на страната, което ще рефлектира в по-слабо търсене на петрол“, заключава анализаторът.