Ако имате усещането, че най-добрите ви идеи се раждат, когато сте извън офиса, може би сте прави. Според проведено наскоро проучване въздухът, който хората дишат в офиса, ги прави по-тъпи.

Задушните офис пространства могат да намалят силата на мозъка наполовина. Освен ако не дишате чист въздух. Поставянето на цветя в офиса обаче няма да помогне.

Според учените хората не са в блестяща форма заради лошата вентилация, високите нива на въглероден диоксид и летливи органични съставки. В рамките на проучването 24 души били оставени за шест дни в офис, в който учените можели да променят нивата на въглероден диоксид и летливите органични съставки.

Сред тях имало архитекти, инженери и маркетинг специалисти. Участниците обаче не подозирали за промяната в условията на въздуха.

Вижте още: Вие имате ли дигитална амнезия?

По едно и също време всеки ден – в 3 след обяд – хората трябвало да решават компютърен тест, който показвал познавателните им способности, уменията за концентриране и стратегическо мислене. Учените записвали резултатите и какво е качеството на въздуха, което са дишали участниците в този ден.

Данните показали, че резултатите им се повишавали с 61% в „зелените“ дни, когато летливите органични съставки били много ниски и със 101% в „зелените+“ дни, когато помещенията били и добре проветрявани.

Един от тестовете, който оценявал представянето на участниците в кризи, установил, че при „зеления“ сценарий хората се представяли с 97% по-добре, отколкото при стандартните условия на въздуха в офиса. А при „зеления+“ сценарий резултатите им се подобрявали с цели 131%.

Според авторите на проучването подобряването на качеството на въздуха в офиса има добър ефект не само за служителите, но и за бизнеса. Според тях инвестиция от 30 долара на човек в тази област се равняват на 6 000 долара годишно под формата на по-добра продуктивност.

Така че, обядвайте извън офиса. Това може да се окаже най-добрата ви идея за деня.