Безпрецедентното поевтиняване на петрола, което продължава и в първия ден на новата седмица, изпрати казахстанската национална валута към загуба от нови 5%.

Казахтанското тенге, което е най-зле представящата се валута от началото на годината, поевтиня до най-ниската в историята си стойност спрямо щатския долар.

Брентът с доставка през януари се понижи до нива под 37 долара за барел днес, което е най-ниската му стойност от седем години насам.

Тенгето се търгуваше в диапазона между 300 и 317 за долар от шести ноември насам, след като централната банка на страната позволи поевтиняване на националната си валута с 9% за седмицата до 2 ноември.

„Националната валута на Казахстан, подобно на петрола, е в състояние на свободно падане, което сериозно повишава търсенето на долари в страната и допълнително оказва низходящ натиск върху валутата“, според Дамир Сейсейбайев, ръководител на звеното за анализи в частното звено за управление на активи в Almaty, цитиран от Bloomberg.

„В краткосрочен план петролът най-вероятно ще продължи да поевтинява и това ще продължава да дърпа казахстанската валута надолу“, допълва още специалистът.

Приходите от продажба на петрол допринасят за над 50% от държавните приходи в Казахстан, според данни на Standard & Poors.

Страната, която е най-големият производител на петрол сред бившите съветски републики, след Русия, премина към плаващ валутен курс през август вследствие на силното поевтиняване на петрола на международните пазари.

От централната банка на Казахстан заявиха, че ще предпазят валутните резерви на страната, като ограничат покупките на долари в подкрепа на местната валута.