Рейтинговата агенция Moody's рязко занижи прогнозите си за цената на петрола за следващата година. От там очакват свръхпредлагането да продължи и през 2016 година, което да доведе до средна цена на брента от 43 долара за барел.

За сравнение досегашните прогнози на агенцията бяха за средна цена на брента от 53 долара.

По отношение на щатския суров петрол очакванията са средната му цена догодина да е 40 долара спрямо прогнозираните до момента 48 долара.

Вижте още: Три причини защо петролът ще продължи да поевтинява

За сравнение - и брентът, и щатския петрол се търгуват в момента при далеч по-ниски от прогнозираните нива – съответно 38.5 долара за брента и 35.7 долара за щатския петрол.

Въпреки сериозното понижение в цената на петрола от 114 долара през юни на миналата година до настоящите му нива, страните от ОПЕК не се очаква да прибягнат скоро до понижение на производството си.

Вместо това те се опитват да запазят дела си в световното производство, който сериозно се понижаваше през последните години вследствие на бума на шистовото производство в САЩ.

„Потенциалното вдигане на санкциите над Иран може да добави сериозно към предлагането през следващата година, което в известна степен да неутрализира пониженото щатско производство“ смята Тери Маршал, вицепрезидент на Moody's.

„Русия също съществено е повишила производството си, което заедно с производството на Иран, може да доведе до наводняване на пазара през следващата година“, коментира още Маршал.