Днес се очаква Фед да повиши лихвите. Това действие обаче не е задължително лошо за пазара, поне първоначално.

Историята сочи, че началото на цикъла на повишение на лихвите може да е добра новина за тези, които се опасяват, че шестгодишния „бичи пазар“ може да е към своя край. Това се доказа и от силното повишение на щатските индекси вчера.

Вижте още: Dow 20 000 пункта и после нов срив

„Всичко е въпрос на време. Ясно е, че първото повишение на лихвите сигнализира край на бичия пазар. В исторически план обаче, бичият пазар е приключвал две години по-късно след първото повишение на лихвите с около 33% по-високо. В случаите на по-кратък и по-слаб ръст, периодът е бил девет месеца и 10% повишение“, коментира Джулиан Емануел, пазарен стратег в UBS. “Наистина смятаме, че можем да видим нови върхове на пазара през следващите шест месеца, ако не и дори по-скоро“, допълва още специалистът.

Еманеул изследва циклите на повишение на лихвите от 70-те години на миналия век, измервайки времето и повишението на индекса, преди навлизане в „мечи пазар“. Той изключва цикълът на повишение на лихвите от 1994 година, когато пазарът официално не влиза в рецесия до следващото им увеличение.

Не са малко стратезите, които очакват решението на Фед да повиши лихвите, да постави началото на „новогодишното рали за щатските пазари“. Това може да се случи, ако днес Фед повиши лихвите с 25 базисни пункта и спази тона за плавното им повишение в бъдещето.

„Нашето усещане е, че от техническа гледна точка, акциите са продадени, в момент, традиционно силен за пазара“, коментира Ари Уалд, технически анализатор в Oppenheimer.