Докато президентът на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер се опитва да спаси плана си за бежанците тази седмица, доклад от Брюксел показва как населението на континента ще се промени до 2080 г. заради миграцията.

Великобритания може да стане най-многолюдната страна в ЕС, докато Германия можже да отчете най-голям спад в следващите 65 години, според последите прогнози на Евростат.

Населението на Великобритания може да надхвърли 85 милиона души до 2080 г., докато това на Германия ще намалее от 80 на 65 милиона души, според доклада изготвен по данни от 28-те страни членки на ЕС плюс Норвегия, Исландия и Швейцария.

Според прогнозите в Германия ще умрат над 64 милиона души в следващите шест десетилетия, докато за същия период ще има 40 милиона новородени. В доклада обаче не се посочват някакви конкретни обяснения за това намаляване на населението в Германия.

Франция може да стане втора по население в Европа след 65 години.

В доклада се посочва, че населението на ЕС ще продължи да се увеличава и през 2050 г. може да достигне върховите 526 милиона души.

Според прогнозите на Евростата обаче след това то може да се свие до 519.8 милиона души през 2075 г.

Вижте още: Демографските трендове у нас и в ЕС

Въпреки че страни като Великобитания и Франция ще отчетат ръст на населението, повечето източноевропейски и южноевропейски държави ще отчетат драстичен спад в населението.

Според прогнозите населението в Гърция, Португалия, България, Словакия и Латвия може да намалее с по една трета до 2080 г. Най-големият спад ще е в Литва - 37.4%.

Конкретно за България нетната миграция до 2080 г. се очаква да бъде 9 000 души. Населението на страната пък ще намалее до 4 925 000 души, в сравнение с прогнозираните за 2015 г. 7 200 000 души, което представлява спад от 2 283 000 души.

В Полша прирастът на населението пък няма да надхвърля броят на напускащите страната. В периода 2004 - 2014 г. Това е била единствената държава, която е отчела естествен прираст на населението, който обаче е по-малък от отрицателното ниво на нетната миграция (с други думи, в страната има повече емигранти, отколкото имигранти)".

В Европа също та аможе да има спад в броя на хората в трудоспособна възраст спрямо възрастните хора, защото ЕС в момента е с най-застаряващо население в света след Япония, отбелязват от Евростат.

В момента в Европа на всеки възрастен човек се падат по четирима души в трудоспособна възраст. Техният брой обаче може да намалее до двама през 2080 г.

Мароканците са най-голямата група живеещи в ЕС, които са родени извън страна от съюза, следвани от турците. 20-те общности от хора от извън ЕС съставляват 3.7% от общото население на страните членки на ЕС.