Въпреки желанието ни да не сме груби с приятели, познати, или колеги, често сме такива без да го осъзнаваме. Вижте девет начина да обидите своя събеседник, без дори да сте имали намерение да го направите:

Завършвате изреченията си с точка

Хората често прехвърлят начина си на писане и върху комуникацията си с колеги и приятели. Ако сте пунктуационе маниак, е много възможно да слагате точки, дори когато си пишете с някой през смартфона. Според ново изследване, публикувано от изданието Computers in Human Behavior обаче, хората завършващи изреченията си с точка се смятат за по-малко откровени.

Обмисляте отговора си, преди насрещната страна да е завършила мисълта си

„Когато слушате някой, наистина трябва да слушате“, съветва Ник Морган, експерт по невербална комуникация. „Да правите каквото и да е друго е грубо и обидно“. Към това се включва и обмислянето на отговора ви, докато другата страна не е приключила с излагането на тезата си, коментира още Морган.

Не осъществявате достатъчно зрителен с очи... или пък осъществявате твърде много

Когато става въпрос за зрителен контакт, важно е да откриете златната среда. Един от най-добрите начини да засвидетелствате внимание по време на разговор е зрителният контактът.

Според едно проучване, възрастните осъществяват подобен контакт много по-малко отколкото е необходимо. Това не само ни пречи да осъществяваме истински връзки, но също така засвидетелства липса на интерес към събеседника ни. Не по-малко грубо е да се втренчите в човек, с когото не водите разговор, или не общувате.

Проверявате смартфона си по време на разговор

Живеем в свят, където голяма част от комуникацията се извършва посредством смартфоните ни. Няма нищо по-грубо обаче, от това да проверите съобщенията си, или да отговорите на някой който ви е писал, докато водите с някого. Това е равносилно на прекъсването на зрителния контакт, което сочи липса на интерес към събеседника.

Кръстосвате ръце пред тялото си

„Няма как да слушате някой ефективно, с ръце скръстени отпред пред тялото си“, смята Морган. „Дори и да го правите несъзнателно, или с цел да се стоплите от студа, няма значение. Това казва на вашия събеседник - „не те слушам““.

Не е препоръчително дори да си държите хванати ръцете отпред.

Дръпвате глава назад в знак на изненада

„Издърпването на главата леко назад от шията е признак на изненада, или неприязън. Хората са склонни да се придържат към това което им е познато и не ги отблъсва. Затова подобен жест, дори и да е неосъзнат, ще направи лошо впечатление на събеседника ви“, коментира Морган.

Държите ръцете си зад главата

Дори и физически да сте там, този жест говори, че всъщност мислите за нещо съвсем различно и това, което се говори, не ви е интересно. Това е признак, че сте се оттеглили от заобикалящата ви среда.

Не помните имена

Дори и да сте слаб в запомнянето на имена, измислете си начин, или система как да запомняте имената на събеседниците си. Няма почти нищо по-неуважително от това да не знаете името на човека срещу вас.

Имейлите ви са твърде кратки и направо по същество

Никой не иска да губи време, но въпреки това преминаването направо към същността на проблема и задачите, могат да са обидни за някои. „Смисълът на успешната комуникация по имейл е да си представите каква емоция ще предизвикате в човека отсреща, ако му кажете в лицето това което сте написали“, съветва Морган.