Чували ли сте за китайския производител на смартфони Meizu? Дори и да не сте, скоро това може да стане популярна в световен мащаб марка, особено на развиващите се пазари.

Вижте още: LeTV е най-бързо развиващия се китайски производител на смартфони

Компанията, която произвежда смартфони от 2008 година, регистрира ръст от 350% в продажбите си през тази година, до рекордните в историята си 20 милиона броя. За сравнение през изминалата година от там продадоха едва 4.4 милиона устройства.

Този резултат може да не е достатъчен, за да изстреля Meizu в челото сред трите най-големи китайски производители, но е възможно да я постави сред петте най-големи на пазара.

От Топ 5 могат да изпаднат някои от по-слабо представящите се марки като Oppo, ZTE или Zopo. Последните три компании все още не са изнесли данните за продажбите си.

По-рано през месеца от най-големия китайски производител Huawei обявиха продажби в размер на 100 милиона смартфона за тази година, с което компанията измести Xiaomi от първото място при китайските производители.

И докато китайският пазар става изключително наситен, това изглежда не е засегнало особено много Meizu. През тази година компанията е представила общо седем нови модела, или най-много от съществуването си, сред които Pro 5, MX5 и M2.

Зад успеха до голяма степен стоят усилията за разрастване на бизнеса към Индия, където производителите на евтини смартфони се радват на особен успех. Към индийския пазар сериозни инвестиции направиха и други водещи производители като Хiaomi, Samsung и Huawei.

Meizu оперира основно в Азия, но продава своите устройства и в Европа. Компанията все още не е оповестила планове за навлизане на щатския пазар, за разлика от свои конкуренти като Huawei.

От Huawei планират сериозно присъствие на щатския пазар догодина със смартфони от подмарката си Honor, както и модела Mate 8. От Xiaomi също оповестиха подобни планове.