Компанията за купуване и наемане на земя Агрион пусна нова услуга, става ясно от сайта на дружеството. В рамките на първото тримесечие ще организира поредица от търгове за реализирането на земя, поверена й за управление. Търговете ще се проведат в офисите на дружеството в цялата страна.

Подобна мащабна инициатива с аукциони за ниви се прави за първи път у нас. Парцелите са в цялата страна като на сайта на компанията са публикувани подробности за тях в специална секция, в която могат да се разгледат и да се изтегли необходимата документация за участие в процедурата.

Целта на дружеството е да продължи да развива нови услуги свързани с активното управление на земя, да инвестира в собственото си стопанство и в купуване на земя на база възможно окрупняване и изграждането на напоителни съоръжения.

Дейността на компанията е фокусирана върху купуването и наемането на земя. В тази връзка плановете за 2016 г. включват активното управление на портфолиото, което налага продажбата на част от поверената за управление земя.

Т.е. корпоративната стратегия е фокусирана върху концентриране и окрупняване на земята на база собственост . От друга страна с организираните търгове, дружеството дава възможност на земеделците да окрупнят площите си и да повишат ефективността и производството си.

„ Това е нова и уникална възможност за българския пазар и най-вече за тези, които активно се занимават със земеделие, искат да разширят капацитета на стопанствата си и за онези, които имат желание да инвестират в подобен актив”, коментираха от мениджмънта на Агрион.

„Процедурата е организирана напълно прозрачно по подобие на търговете, които правят частните съдебни изпълнители. Вярваме, че така най-лесно ще намерим равновесната точка на цените посредством търсенето и предлагането”, посочиха още експертите.

Агрион е сред най-бързоразвиващите се и динамични компании в сектора за управление на земеделска земя. През 2014 г. откри официално верига от офиси в цялата страна като към момента тя включва 25 търговски точки.

През 2015 г. 98 % от земята, която управлява дружеството, е отдадена под аренда и се стопанисва. "За по-малко от две години успяхме да изградим офиси в 24 града в страната и станахме предпочитан партньор на фермерите“, посочиха от компанията.