Карибски остров помага на саудитски милиардер да избегне уреждането на развода с бившата си съпруга модел, след като Великобритания не успя да свали дипломатическия му имунитет.

Британското правителство се е намесило извънредно по делото между шейх Уалид Джуфали и Кристина Естрада, като е помолило остров Санта Лусия да свали имунитета на милиардера.

Действието е предприето, за да може живеещата в Лондон бивша съпруга на шейха, която е бивш модел от календара на Pirelli, да отправи финансов иск към него след разпадането на 13-годишния им брак.

Правителството на карибския остров обаче е отказало да удовлетвори молбата. Джуфали е назначен за постоянен представител на Санта Лусия в Международната морска организация през април 2014 г.

Отказът може да остави 53-годишната Естрада без финансово обезщетение след развода й с 60-годишния Джуфали, чието състояние се оценява на 5.7 млрд. долара.

Вижте още: Милионер оспорва развода си, защото бракът е за “добро и лошо”

Двойката се разделя, когато през 2012 г. Естрада открива, че съпругът й тайно се е оженил отново съгласно шериата, който му позволява да има до четири съпруги. Новата съпруга на Джуфали е 24-годишна ливанка, която е бивша водеща по MTV.

Месеци след началото на бракоразводното дело в Лондон обаче Джуфали пътува за първи път до Санта Лусия.

Няколко седмици по-късно той е назначен за постоянен представител на острова в Международната морска организация, въпреки че не е известно да има подобна квалификация, нито пък предишна връзка със Санта Лусия.

Назначението така и не е обявено публично, а Джуфали досега не е присъствал на срещи на организацията.

Този пост обаче му гарантира дипломатически имунитет и след като той го получава, Джуфали набързо се развежда с Естрада по традиционния за мюсюлманите начин, като казва „Развеждам се с теб“ три пъти.

Джуфали, който е председател на един от най-големите бизнес конгломерати в Саудитска Арабия, отрича да е получил този пост, за да избегне бракоразводното дело в английски съд.

Този ход обаче разгневи политици и защитници на човешките права, които обвиниха Санта Лусия и Джуфали, че се подиграват с английската съдебна система.