Едно от нещата, които брилянтните умове в Масачузетския технологичен институт (MIT) правят, освен това да разучават естеството на вселената и да създават научнофантастични джаджи, разбира се, е да издават официални становища за американското правителство дали летателни апарати са годни за полет.

И така, когато Сабрина Гонзалез Пастерски влиза в кабинетите на университетския кампус в една студена януарска утрин, за да се опита да получи разрешение за едномоторен самолет, който е създала, това може би не е нищо необичайно.

Вижте още: На 17 г. той управлява самолети и работи за НАСА

Само че несресаната самолетостроителка с ококорени очи, която стои пред тях, е едва на 14 г. и вече е летяла сама. “Не можех да повярвам,” спомня си Пеги Ъдън, изпълнителен секретар в MIT, “не само защото беше толкова малка, а защото беше и момиче.”

Да, вече сме 2016 г. и талантливите дами в MIT не са рядкост. Нещо у Пастерски обаче кара Ъдън не само да помогне, за да получи одобрение за самолета й, но и да получи вниманието на водещите преподаватели в престижния университет.

Сега, осем години по-късно, 22-годишната Пастерски вече има диплома от MIT и е кандидат за докторантура в Харвардския университет, а академичният свят в областта на физиката не спира да говори за нея. Тя разучава едни от най-предизвикателните и сложни неща в науката, по подобие на това, което Стивън Хокинг и Алберт Айнщайн (чиято теория на относителността наскоро стана на 100 г.) са правили в началото на кариерите си.

Нейната научна работа се разпростира от черните дупки до естеството на гравитацията и четвъртото измерение. Тя се е концентрирала най-вече върху “квантовата гравитация,” която се опитва да обясни феномена на гравитацията в контекста на квантовата механика. Откритията в тази сфера биха могли да променят значително нашето разбиране за това какво представлява вселената.

Сред многото умения, която тя посочва, че притежава на своя непретенциозен уебсайт, е и “забелязването на елегантност в хаоса.”

Пастерски привлича вниманието и на някои от най-големите умове в САЩ, които работят в НАСА. Джеф Безос, основател на Amazon.com и на космическата компания на Blue Origin, й е обещал работа, когато е готова. На въпрос наскоро дали офертата му все още е валидна, той отговаря: “Боже мой, да!”

Ако обаче не сте запалени почитатели на физиката, може би никога не сте чували за Пастерски. Тя е първо поколение кубино-американка, родена и отгледана в Чикаго. Тя също така няма профил във Facebook, LinkedIn или Instagram, както и смартфон.

Тя обаче редовно обновява опростен уебсайт на име PhysicsGirl, където има дълъг списък с постижения и умения. Сред тях е и споменатото по-горе умение да “забелязва елегантност в хаоса.”

Пастерски изпъква сред нарастващия брой дипломирали се наскоро физици в САЩ. През 2013 г. те са били 7 329, или два пъти повече, отколкото през 1999 г. (3178), когато пък броят е най-нисък от четири десетилетия.

Вижте още: Най-умните хора на планетата за 2015 г.

Нима Аркани-Хамед, преподавател в Принстън и носител на наградата за фундаментална физика, споделя, че е чувал “удивителни неща” за Пастерски от нейния научен ръководител, преподавателят в Харвард Андрю Стромингър, на когото му предстои да издаде общ труд заедно със Стивън Хокинг.

Пастерски също така е получила стотици хиляди долари грантове от няколко фондации, между които Hertz Foundation, Smith Foundation и National Science Foundation.

Пастерски, която говори с периодични възторжени изблици, казва, че винаги е привлечена към това да предизвиква, това, което е възможно. “Годините, в които разширявах границите на това, което мога да постигна, ме доведоха до физиката,” казва тя от своята стая в общежитието на Харвард. Въпреки това тя звучи сякаш за нея това не е работа: Тя нарича физиката “елегантна”, но изпълнена с толкова много “ползи.”

Въпреки впечатляващата й биография, от MIT първо я слагат в изчаквателен списък, когато кандидатства в университета. Професорите Алън Хагърти и Ърл Мърман са втрещени. Благодарение на Ъдън двамата видели видео на това как Пастерски създава своя самолет.

“Устите ни останаха отворени, след като го видяхме,” казва Хагърти. “Нейният потенциал е неизмерим.” Двамата се застъпват за нея и тя в крайна сметка е приета, като по-късно се дипломира с възможно най-високите оценки.

Пастерски, която няма братя и сестри, говори някакси тромаво и подсилва своите имейли с емотикони и удивителни знаци. Тя твърди, че има близки приятели, но никога не е имала гадже, не е употребявала алкохол и не е пушила. “По-добре да съм нащрек и да се надяваме, че ще съм известна с нещата, които правя, а не с тези, които не правя.”

Предсказват й слава в областта на физиката, но Пастерски е здраво стъпила на земята. “Един теоретик, който твърди, че ще реши нещо конкретно в дългосрочен план, почти гарантира, че няма да го направи,” казва тя.

Ако не смятаме обещанието на Безос, голямата картина за дипломираните физици и химици в САЩ е предизвикателна. По последни данни едва 26% от дипломиралите се с физика и химия в страната си намират работа в тяхната сфера, докато близо 30% от завършилите докторантура са безработни.

Пастерски обаче не изглежда притеснена. “Физика сама по себе си е достатъчно вълнуваща,” казва тя. ”Не е като работа от 9 до 5 часа. Когато си изморен, спиш, а когато не си, се занимаваш с физика.”