Като част от борбата срещу "корупцията, неизпълнение на служебните задължения и други престъпления по служба" в Китай са разследвани 54 000 души само през последната година.

Данните са на Централната комисия за инспекция на дисциплината в страната.

През миналата година в Китай са финализирани 20 000 антикорупционни случая. Около 16 000 от тях са за подкупи и присвоявания, а около 4 300 за "неизпълнение на служебните задължения." Общо 336 000 служители са получили някаква форма на наказания, а антикорупционната служба е е получила цели 2.8 млн. сигнала.

Общо 49 000 души са разследвани за евентуално нарушаване на "осемте правила против разточителство", като дори и разследващите органи не са в безопасност, тъй като 2 479 инспектори също са наказани през 2015 г., информира Xinhuanet.

Вижте още: Изчезна пореден китайски милиардер

Цифрите са смайващи, дори за страна с размерите на Китай.

Президентът на Китай Си Дзинпин поведе война срещу ширещата се корупция и разточителните разходи, откакто зае поста през 2013 г.

Впечатленията на Запада от тези мерки бяха силно ограничени до спада в продажбите на компаниите за луксозни стоки в Китай. Тези данни обаче показват доста добре колко мащабни са предприетите действия.

Те изглеждат относително безкръвни, но в никакъв случай не са повърхностни. В последните месеци ръководители на водещи компании "изчезваха". Чан Ксяобин, главен изпълнителен директор на телекомуникационния гигант China Telecom, пък подаде оставка, малко след като "изчезна."