Ръководителят на ЕЦБ Марио Драги отговори на критиците на политиката му, че за да запази доверието на пазарните участници, ръководената от него институция трябва да посрещне инфлационните цели, които си е поставила.

„Да достигнем нашите цели е въпрос на надеждност“, коментира ръководителят на ЕЦБ във Франкфурт. „Ако една централна банка си поставя цели, то тя не може просто да ги променя, когато не успее да ги постигне“, допълни още Драги, цитиран от финансовото издание Bloomberg.

ЕЦБ има по-малко от седем седмици до 10 март - среща, на която се очаква банката да вземе решение дали да повиши обема от стимули - програма за обратно изкупуване на активи на стойност 1.5 трилиона евро.

Програмата бе въведена с цел стимулиране на инфлацията в еврозоната до нива от 2%. На този етап обаче инфлацията в Европа се запазва изключително ниска, до голяма степен благодарение и на рекордно ниските цени на петрола на международните пазари.

„С ниво на инфлация толкова ниско за толкова дълъг период от време, виждаме опасност за дестабилизиране на инфлационните ни очаквания и трайно ниска инфлация в дългосрочен план“, коментира Драги. „Този факт се предопределя от това, че дори когато се изключат волатилните цени на храните и горивата, инфлацията е при много ниски нива“, допълва още ръководителят на ЕЦБ.

Инфлацията в еврозоната не е достигала целените от банката 2% от началото на 2013 година. Очаква се през януари тя да е при ниво от 0.4%, което би било повишение спрямо инфлацията от 0.2% през последния месец на миналата година.