Бизнес активността в еврозоната се е забавила изненадващо през януари. Ръстът на показателя е най-слаб от миналия февруари насам, а причината - забавянето на световната икономика.

„Данните за бизнес активността в еврозоната в началото на годината са сериозно разочарование, но не и изненада, предвид на волатилността на световните фондови пазари“, коментира Крис Уилиамсън, главен икономист в Markit. „Инвеститорите не бива да се тревожат прекалено“, допълва още специалистът.

Индексът, следящ активността в бизнес сектора, се е понижил до 53.5 пункта през януари спрямо нивото му от 54.3 пункта месец по-рано.

На срещата на ЕЦБ вчера Марио Драги заяви, че опасността за европейската икономика е нараснала предвид на силната волатилност на финансовите пазари от началото на годината.

Това се прие от инвеститорите като знак, че ЕЦБ може да прибегне към допълнителни стимули в програмата си за обратно изкупуване на активи на следващата си среща през март.

Понижението на петрола на международните пазари на този етап все още не успява в пълна сила да инициира ръста на потреблението, посочиха данните за продажбите на дребно в еврозоната за изминалия месец.

Резултатите инициираха лек спад в нивата на търговия на еврото спрямо долара, което се разменя при 1.0830 спрямо нивата си от 1.0850 преди това.

Европейските индекси се търгуват силно на положителна територия с ръстове от над 2%.