Когато Рей Далио говори, обикновено всички слушат. Той е един от най-успешните инвеститори на всички времена и основател на фонда Bridgewater Pure Alpha с активи на стойност 82 милиарда долара.

Далио е притеснен от края на политиката на централните банки по отношение на ниските лихви, в усилията им да стимулират икономическия ръст.

Вижте още: Как Рей Далио създаде най-големият хедж фонд в света?

„В момента сме в седмата година на повишението на краткосрочния дълг на бизнеса - цикъл, който обикновено трае около 10 години. Също така сме в края на дългосрочен цикъл на експанзията на дълга, традиционно продължаващ между 50 и 75 години.

Това, което искам да кажа, е, че налице са граници във възможностите за ръст на потреблението, финансирано с дълг. Когато тези граници бъдат достигнати, се бележи краят на възходящия цикъл“, коментира Далио пред финансовото издание FT.

Подобен край на дългосрочния цикъл на нарастването на дълга в САЩ бе регистриран през 1935 година.

Това прави все по-трудно централните банки да се опитват да повишават цената на активите с облекчена монетарна политика, каквато се наблюдава в момента по направлението на лихвите, смята още ескпертът.

По-притеснително е, че централните банки по света няма да имат силата да спрат следващата финансова криза или рецесия, според сценария на Далио.

Фондът на Далио с активи в размер на 82 милиарда долара е генерирал за инвеститорите нетен доход в размер на 3.3 милиарда долара за изминалата година.

Основан през 1975 година, той е направил за инвеститорите над 45 милиарда долара печалба. За сравнение фондът на Сорос, стартирал през 1972 година, е донесъл на инвеститорите сборна печалба от 42.8 милиарда долара.