Само вчера петролът добави близо 10% към стойността си. Брентът с доставка през април се търгува при нива от 35.50 долара за барел рано тази сутрин спрямо 31.6 в сряда.

Силното му повишение вчера стана реалност, след като суровината проби ключовото ниво на съпротива при 33.80 долара за барел и инициира сериозно закриване на къси позиции. След този пробив петролът поскъпна с още един долар в рамките на няколко минути.

И докато специалистите се надпреварват да уверяват, че цената му ще се задържи при ниските си нива и няма причини да се повишава, факт е, че за последната една седмица брентът е поскъпнал с 25%, или цели 7 долара - от 28 до 35 долара за барел.

Какво означава това за потребителите?

Може би най-значимото последствие от поскъпването на петрола за масовите потребители ще е началото на цикъл на поскъпване на горивата по родните бензиностанции.

Средната цена на бензина през последната седмица бе 1.91 лев за литър, което е най-ниската му стойност за последната една година.

Бензинът не поевтиня под посоченото ниво, при цена на брента от 28 долара за барел, така че едва ли ще се задържи дълго при настоящите си нива - в условията на 25% по-скъп петрол.

Особено с пълна сила важи това, ако брентът се задържи по-дълго време при настоящите си нива. За сравнение, последния път, когато брентът се е търгувал при настоящите си нива, бензинът е струвал 1.98 лева за литър, или с 3.5% повече.

Същото важи и за дизела. При средна цена от 1.84 лева за литър, според данни на изданието fuelo.net, горивото е най-евтино от над пет години насам.

Когато брентът е бил за последно при настоящите си нива от 35.5 долара за барел обаче (в началото на януари), дизелът струваше 1.96 лева за литър, или с 6.5% над настоящите му рекордно ниски нива.