Хеджфондовете са повишили бичите си залози върху петрола с най-ускорени темпове от 2010 година насам, след като суровината се повиши до триседмичен връх.

Фючърсите на щатския суров петрол регистрираха второто си поредно седмично повишение, като се търгуват с над 27% над 12-годишния си минимум, постигнат през изминалия месец.

Спекулации за среща между ОПЕК и Русия, на която да бъде достигнато споразумение за намаляване на производството, доведоха до силното поскъпване на суровината.

„Готови сме да започнем дискусия, свързана с производствените обеми, но не сме готови да вземем решение“, коментира Новак в интервю за Bloomberg.

Новак заяви още, че евентуално ограничаване на производството на петрол е възможно, само ако всички страни производителки на суровината са съгласни с това.

„Налице все още е голямо закриване на къси позиции след достигнатите минимуми“, според Джон Килдъф, партньор в Again Capital LLC, базиран в Ню Йорк хеджфонд, цитиран от Bloomberg. “Станахме свидетели на големи движения напоследък в цената на петрола вследствие на слухове за производствени ограничения“, допълва още специалистът.

Нетните дълги позиции на спекулантите в щатски суров петрол са се повишили с 35% за седмицата до 26 яунари до ниво от 110 432 контракта. Това бе най-голямото им повишение от октомври 2010 година насам.

„Надеждите, че Русия ще влезе в споразумение с ОПЕК за намаляване на производството дадоха глътка въздух на цената на петрола“, коментира Джеймс Уилиямс, икономист в WTRG Economics. „Вероятността за това обаче е много ниска“, допълва още специалистът.

Късите позиции в петрол се понижиха с 11% от рекордното им ниво през седмицата до 26 януари. „Много от късите позиции се изплашиха“, коментира Том Финлън, директор в Energy Analytics Group LLC. „Възможно е да формираме дъно в момента“, допълва още специалистът.