Двадесет и един висши мениджъри от най-голямата китайска компания за бързи кредити са арестувани днес по подозрения в измамна схема, в която са попаднали близо 900 000 жертви.

Пирамидалната структура може да е завлякла инвеститорите с около 50 милиарда юана (7.6 млрд. долара).

Компанията е Ezubao, а за средствата се предполага, че са откраднати. Ако се окаже реалност, тази финансова измама би била най-голямата в света не само по обем на откраднати средства, но и като брой хора, замесени в нея.

Поне двама от арестуваните от полицията вече са направили признания за наличието на измамна схема, според държавното издание Xinhua.

Измамите сред инвеститорите са сериозен проблем в Китай, където се търсят по-високодоходни възможности в условията на много ниски лихви, слаб пазар на имоти и лошо представяне на фондовия пазар.

През изминалата година „пирамидални схеми“ са донесли обща загуба за китайските инвеститори в размер на 24 милиарда долара, според данни на Quartz.

В много от тези схеми фирми за бързи кредити свързват индивидуални инвеститори с хора, които имат нужда от средства за финансиране на бизнес или да покрият по-скъпи дългове.

Компании в сектора играят ролята на посредник, като за услугите си вземат комисиони. От Ezubao са обещавали на инвеститорите лихва между 9 и 14.6% на година. Над 95% от проектите, листнати на сайта на компанията обаче, са несъществуващи, според признанието на един от арестуваните.

Вместо това компанията е използвала новите средства, за да се разплаща със старите инвеститори. Според властите схемата е набрала около 70 милиарда юана от старта си през юни на 2014 година.