Обичате ли ядки? А знаете ли, че част от малките парченца в здравословния ви микс за закуска (включително фъстъците) определено не са ядки?

Вижте кои са на-често срещаните пет самозванци:

Фъстъци

Повечето ядливи ядки, като орехи и лешници, растат по дърветата. Но фъстъците растат в шушулки, заради което са класифицирани като бобови растения, подобно на лещата и граха.

Кашу

Технически, ядките са вид плодове. Плодовете се развиват от яйчника на растението, когато той образува обвивка около костилката. Кашуто е семе на кашу ябълката и не е плод.

Бразилски орехи

Те са друг вид семена, маскирани като ядки.

Шам фъстък

Пустинното растение, наречено дърво шам фъстък, е член на семейството на кашу, а както споменахме: кашуто не е ядка. Когато ядем шам фастък, ние всъщност консумираме семето на дървото.

Бадеми

Бадемите всъщност са семето на бадема, който е родом от Близкия Изток и Южна Азия и е известен със своите прекрасни цветове. През 1890 г. Винсент ван Гог посвещава цяла картина на красотата на бадемовото дърво.

Вижте още: 11 храни, които не слагате във фризера, а трябва

Така че традиционните миксове от ядки съдържат:

Фъстъци (Бобови)

Бадеми (Семена)

Кашу (Семена)

Бразилски орех (семена)

Лешници (истински ядки)

Пекани (истински ядки)

Това, че не са "ядки" обаче не ги прави по-малко вкусни или полезни. Просто имайте предвид следващия път, когато си купувате "ядки", че хапвате и доста бобови растения и семена.